All for Joomla All for Webmasters
Büyükçekmece "Proje 1"
 Yayın tarihi :  Kategoriler : Genel
 

 

Kira sözleşmesi, mülk sahiplerinin ve kiracıların kira ilişkilerinde uymayı kabul ettiği kuralları belirler. Kiracının mülkte ne kadar süre konaklayacağı ve her ay ödemesi gereken kira miktarı gibi çok önemli detaylara sahip bir belge olmasının yanı sıra tamamen yasal bir sözleşmedir.

Bu yazımızda, kira sözleşmenizde ele alınması gereken önemli maddelerden bazılarını paylaşıyoruz.

1. Kiracıların Belirtilmesi

Evde yaşamayı planlayan evli ya da bekar her kişi, kiracı olarak adlandırılmalı ve kira sözleşmesini imzalamalıdır. Bu, her kiracıyı kira bedelinin ödenmesi ve doğru kullanılması için yasal olarak sorumlu tutar. Örneğin, başkalarının kurallara uymaması veya ödeme yapamaması durumunda kiracının herhangi birinden tüm kirayı yasal olarak isteyebilmesi anlamına gelir. Aynı zamanda, bir kiracı önemli bir koşulu ihlal ederse, kira sözleşmesiyle diğer tüm kiracılar anlaşmasını feshedebilir.

2. Mülk Hakkı

Kira sözleşmesi yalnızca sözleşmeyi imzalayan kişilerin ve çocuklarının evi olduğunu açıkça belirtmelidir. Bu, mülkünüzde kimin yaşadığını (onayladığınız kişilerin) tespit etmek ve kiracı sayısını sınırlama hakkını elinizde tutmanızı sağlar.

3. Kiralama Süresi 

Her kira belgesi, bir kira sözleşmesi mi yoksa sabit vadeli bir kiralama mı olduğunu belirtmelidir. Kira sözleşmeleri genellikle aydan aya kadar sürer ve ev sahibi veya kiracı tarafından feshedilmedikçe kendi kendini yeniler. Öte yandan, kiralamalar genellikle bir yıl sürer. Seçiminiz kiracının ne kadar kalmasını istediğinize ve düzenlemenizde ne kadar esnekliğe ihtiyacınız olduğuna bağlıdır.

4. Kira Ödemesi

Sözleşmede kiranın ne zaman ödeneceği (genellikle ayın ilk günü) ve kira miktarı belirtilmelidir. Karışıklığı önlemek ve kiracılarla olan anlaşmazlıkları gidermek için banka hesabı bilgileri ve kiranın zamanında ödenmemesi halinde geciken ücretlerin ödenip ödenmeyeceği de belirtilmelidir.

5. Depozito ve ücretler

Depozito teminatlarının detayları ve iadesi, ev sahipleri ve kiracılar arasında sıkça sorun yaratabilmektedir. Karışıklık ve yasal zorlukları önlemek için, kira sözleşmenizin depozito limitleri, kullanımları ve iadeleri konusunda net olması gerekir;

  • Güvenlik depozitosunun tutarı
  • Depozitonun nasıl kullanılabileceği (örneğin, hasar onarımı için) ve nasıl kullanılamayacağı (geçen ayın kirasına uygulamak gibi)
  • Kiracı, taşındıktan sonra depozitoyu ne zaman ve nasıl iade edeceği

6. Onarım ve bakım 

Kira sözleşmesi, kiracının onarım ve bakımla ilgili sorumluluklarını açıkça belirtmelidir çünkü kiracı mülkün suistimali veya ihmalinden dolaylı kaynaklanan zararları ödeme konusunda sorumludur.

7. Yasa dışı faaliyetler

Kiracılarınız arasındaki sorunlardan kaçınmak, mülk hasarını önlemek ve komşuların davalarına maruz kalma durumunu önlemek için aşırı gürültü ve yasadışı faaliyetler gibi rahatsız edici davranışları yasaklayan açık bir şart eklemelisiniz.

8. Evcil Hayvanlar

Evcil hayvanlara izin vermiyorsanız, kira sözleşmenizin konuyla ilgili net olduğundan emin olun. Evcil hayvanlara izin verirseniz, evcil hayvanların büyüklüğü, türü, sayısı ya da kiracının bahçeyi tüm hayvan atıklarından arındırması gerekliliği gibi özel kısıtlamaları belirtmelisiniz.

Kiracı iseniz; 

  • Kira kontratı imzaladığınız kişinin mal sahibi olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Eğer mal sahibi değilse, yasal olarak vekillik/temsil durumunu araştırın.
  • Kira kontratında belirtilen adresin doğru olduğundan emin olun. Burada bina ve daire numarası gibi detaylar önemlidir.
  • Kira artış bedelinin hangi dönemlerde ve hangi tutarlarda yapılacağını sözleşmede açıkça belirtin.
  • Sözleşmede kiracı ve ev sahibinin adı soyadı ve TC kimlik numarası gibi ana unsurların tam ve doğru yazılmış olmasına dikkat edin.
  • Kontratı, ev sahibi ile birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalayın. Ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalandığından emin olun.
  • Kira kontratında kefil olması halinde, kefilin hangi bedelden ne kadar süre sorumlu olacağını yazın.
  • Kira bedellerinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında ödeneceği net bir şekilde sözleşmede belirterek, mümkün olduğunca banka hesabına “kira bedeli” yazarak gönderin. (Havale ve EFT ücreti kiracıya aittir).
  • Kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiğini ve demirbaşların mevcut durumunu anlatan bir madde ekleyin. Burayı ne kadar detaylı yazarsanız o kadar iyi, çünkü verdiğiniz depozitonun geri alınma ihtimalini bu madde belirliyor.

EROL ÇELİK

Lüks Konut Danışmanı – Mimar


Etiketler : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , 
 Yayın tarihi :  Kategoriler : Genel
 

     

 

Yazlık evlere yatırım yapmak emlak yatırımcısı olmanın en iyi yollarından biri diyebiliriz. İlk kez bir emlak yatırımı yapıyorsanız, muhtemelen tüm seçenekleri göz önünde bulunduruyorsunuz ve sizin için hangi seçeceğin çok daha iyi olacağını düşünüyorsunuz. Biz de size bu süreçte yardımcı olabilecek bir yazı hazırladık.

İşte yazlık ev satın almanın en önemli faydaları:

1. Bu yatırım iki amaca hizmet edebilir;
İkinci bir ev olarak kullanabilir ve tatillerinizi ailenizle birlikte orada geçirebilirsiniz,
Yılın geri kalanında kiraya verebilirsiniz. Buradaki fikir, kullanmadığınız zamanlarda konuklara ikinci evinizi kiralamanızdır.

2. Gayrimenkul yatırımının ve özellikle de kiralık mülklere yatırım yapmanın en büyük avantajlarından biri, kira geliri sayesinde sabit bir gelir kaynağı elde etmenizdir.

3. Yazlık ev satın aldığınızda ve kısa süreli kiraya verdiğinizde, elde ettiğiniz para ile tüm gerekli masrafları (emlak vergisi, sigorta, bakım ve onarımlar) ödeyebilirsiniz.

4. Kısa vadede para kazanmanın yanı sıra, yazlık eviniz sayesinde uzun vadede de para kazanabilirsiniz.

İkinci bir ev satın almak önemli bir gayrimenkul yatırımıdır ve genellikle zaman içinde değerine değer katar. Yazlık mülkünüzü satmaya hazır olduğunuzda, genellikle daha yüksek bir fiyattan satabilir ve kâr elde edebilirsiniz.

5. Mülkünüzü satarken daha fazla para kazanmak istiyorsanız, mülkünüzün piyasa değerini arttırmak için tadilat ve iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Kendi evinizde olduğu gibi satın aldığınız ikinci bir evde de vergi indirimi sağlanmaktadır. Bu indirimler ipotek ödemeleri, emlak vergisi, kira geliri, sigorta primi, kamu hizmetleri ve diğer kira giderleri için geçerlidir.

6. Bununla birlikte, mülkünüzü tatil için konuklara kiraya vermeye karar verdiğiniz zaman, herhangi bir vergi yasasını ihlal etmeden vergi indirimlerinden yararlanabilirsiniz. Bu indirimlerden en iyi şekilde yararlandığınızdan emin olmak için profesyonel bir gayrimenkul danışmanıyla birlikte çalışmanızı öneririz.

7. Yazlık evlere yatırım yapmak sizi diğer emlak yatırımlarından daha düşük bir risk altına sokar. Öncelikle, yazlık evler genellike turizm merkezlerinde yer almaktadır. Bu nedenle çok sayıda misafire ulaşabilir ve yüksek doluluk oranlarına ulaşabilirsiniz.

8. Yazlık eviniz, ailenizle birlikte vakit geçirebileceğiniz ikinci bir eviniz. Bu sayede, dönemsel olarak ya da bazı yıllar kiralamada talep azalması yaşarsanız, mülkünüz değerlenene kadar otel veya başka tatil evlerini kiralamak yerine kendi mülkünüzde vakit geçirebilir, bu süreyi avantajınıza çevirebilirsiniz. Yazlığınız popüler bir destinasyonda bulunuyorsa, değer kazanması çok uzun sürmeyecektir.

Başarılı bir gayrimenkulun en önemli ve olmazsa olmaz kuralından biri yatırım yapacağınız mülkün lokasyonudur. Yazlık bir ev satın alırken, siz, aileniz ve arkadaşlarınızın yanı sıra diğer gezginlerin de keyif alacağı yerleri seçin.

 

erol çelik

lüks konut danışmanı – mimar


Etiketler : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , 
 Yayın tarihi :  Kategoriler : Genel
 

      

Tüm gayrimenkul tiplerinin, alım – satım işlerinin (konut, iş yeri, arazi v.b.) tapu dairesinde yapılması gerekiyor. Eğer İstanbul’da oturan bir kişi, başka bir şehirde bulunan gayrimenkulünü satmak istiyorsa Tapu Müdürlüğüne alıcının ve satıcının kimlik belgeleriyle başvuruda bulunup satışı İstanbul’dan yapabiliyor. Böylelikle satıcı ve alıcı zamandan tasarruf edebiliyor.

Peki tapu işlemleri artık nasıl yapılıyor?

Randevu alma

Tapu müdürlüklerinde yapılacak işlemler için randevu almak çok kolay. Alo 181 Tapu ve Kadastro hattını arayarak veya http://randevu.tkgm.gov.tr’den kolaylıkla randevu alabilirsiniz. Daha sonra başvuru sahibine kısa mesaj geliyor ve gelen mesaj doğrultusunda işlem belirlenen gün ve saatte yapılabiliyor. Tapu dairelerinin çalışma saatleri; Sabah 8:00 – akşam 17:00. Öğle tatili 12:00 – 13:00 arası oluyor. Hafta sonu tapu daireleri çalışmıyor. Ayrıca resmi bayramlar ve dini bayramlar süresince çalışmıyor.

Tapu işlemleri için gerekli belgeler:

Belgelerin hazır olması tapu işlemleri için çok önemli bir nokta. Hem alıcının hem satıcının, belgeleriyle birlikte, randevu günü hazır olması gerekiyor. Eğer işlemler sırasında bir aksaklık yaşamak istemiyorsanız, aşağıda bulunan belgeleri randevu günü ve saatinden önce hazırlamalısınız. Bu hazırlık tapu işlemlerinizi büyük ölçüde rahatlatacaktır.

Tapuda satıcıdan istenen belgeler:

  • Tapu aslı veya fotokopisi
  • Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi
  • Vergi borcu yoktur yazısı (belediyeden) (belediye vergi borcu çıkaracak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzları belediyeye ibraz edilmelidir.)
  • Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (emlakçı adına)

Tapuda alıcıdan istenen belgeler:

  • Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi
  • T.C. Kimlik Numarası
  • Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (emlakçı adına)
  • Banka kredili işlemlerde kredinin onaylandığına dair evraklar. Evraklarla birlikte bankanın bir temsilcisinin (bankanın avukatı ya da banka tarafından görevlendirilmiş bir banka memuru) mutlaka tapu işlemi sırasında orada olması gerekiyor.

Taraflardan birinin tüzel kişi olması halinde tüzel kişilerden tapuda satış için istenen belgeler:

  • Mersis numarası ve ticaret sicil no
  • Şirket yetkilisinin imza sirküleri
  • Şirket adına satışta bulunacak vekil ise düzenleme şeklinde yapılmış vekaletin aslı

Söz konusu gayrimenkul’ün ilgili belediyeden alınmış harca tabi rayiç değer ve vergi borcu yoktur yazısı.

Yukarıda bulunan belgeler hazırsa işlemlere başlamaya hazırsınız demektir.

Randevu günü, süreç nasıl ilerliyor?

Randevu saatinde tapuda tüm alıcılar ve satıcılar (veya vekilleri), kimlik belgeleri ile hazır olmalı. (Mutlaka TC Kimlik numarası yazan bir TC kimliğinin olması gerekiyor. TC kimlik numarası yazsa bile, başka bir kimlikle (ehliyet vs..) işlem yapılamıyor.) Daha önce alıcı ve satıcıdan fotoğraf istemek zorunluydu. Alıcı ve satıcının son altı ayda çekilen fotoğraflarını getirmesi gerekiyordu. Yeni yapılan değişiklik ile tüm işlemlerde fotoğraf alınması kaldırıldı.

Eğer alıcı veya satıcı okuma yazma bilmiyorsa, alıcı veya satıcı akrabalık bağı bulunmayan iki şahit getirmeli.

65 yaş üstü satıcılardan, tapu müdürünün insiyatifinde olmak kaydıyla, aynı gün içinde alınmış bir sağlık raporu istenebiliyor. Yaş 65’den yukarı gittikçe sağlık raporu istenme oranı artıyor.

Ayrıca, ödenen harç dekontlarının işlemi yapan memura verilmesi gerekiyor. Şu anda (29 Temmuz 2019) alım ve satış için alınan vergi, her iki taraftan binde 15, toplamda binde 30, yani %3’tür. Bu miktarlar bazen değişebiliyor. Döner sermaye harcı olarak ise 128 TL + 17,50 TL (ilave hizmet bedeli) tahsil ediliyor. Ardından akit odasında satış evrakları, tüm alıcılar ve satıcılar tarafından imzalanıyor. Bu işlem kameralar karşısında yapılıyor.

Konut kredisi kullanacaklar ise bankada kredi açılış evraklarını imzalamak zorundadır.

EROL ÇELİK

Lüks Konut Danışmanı – Mimar


Etiketler : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , 
 Yayın tarihi :  Kategoriler : Genel
 

 

             

Yeni bir gayrimenkul yaptırdığınızda ya da aldığınızda dikkat etmeniz gereken en önemli konuların başında; elektrik, su ve doğalgaz bağlantıları olmalı. Bu üç bağlantının gerekli kontrollerini yaptırdıysanız eğer, sıra bunların taşınmazınıza bağlanmasına gelmiştir. Peki bu durumda nelere dikkat edilmeli, neler yapılmalı ve ne gibi evraklar gerekmektedir? İşte buların hepsini sizler için araştırdık.

Yeni yapılmış gayrimenkule ilk defa abonelik yaptırılırken ne yapılmalı?

Konutunuzun ya da iş yerinizin doğalgaz bağlantısı daha önce hiç kurulmamışsa, bütün işinizi bizzat gerekli kurumlara giderek gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

İlk defa doğalgaz aboneliği yaptıracaksanız aşağıdaki belgeleri hazırlamanız gerekir.

  • Nüfus cüzdanınız
  • Mülk sahibiyseniz, tapu ya da yapı ruhsatınızın fotokopisi
  • Kiracıysanız, abone olabileceğine dair imzalı dilekçe ve kira kontratınızın fotokopisi
  • Daha önce binanızda abonelik yapılmışsa, binanın tesisat numarası

Başvurunuzu yaptıktan sonra size 15 iş günü içerisinde geri dönüş yapılacaktır. Başvurunuz onaylanmadığı zaman, size bu gerekçeleri ile birlikte belirtilir.

Başvurunuz onaylanırsa bu sefer binanızda ve evinizde gerekli tesisatın olup olmadığına bakılır ve duruma göre proje çizimi yapılır.

Gerekli tesisata sahipseniz, önce müşteri servisine gitmeli ve kullanım sözleşmesi yapmalısınız. Sonra güvence bedeli olan ücretini ödemelisiniz. Son olarak da tesisatı yapan sertifikalı firmanızla iletişime geçerek onlardan projeyi, dağıtım firmasına onaylatmalarını istemelisiniz.

Gerekli tesisata sahip değilseniz; öncelikle doğalgaz dağıtım firmaları tarafından onaylanmış sertifikalı bir tesisat firmasına proje çizimi ve tesisat için başvurmanız gerekmektedir. Gerekli sözleşmenizi yaptıktan sonra, firma projeyi çizip, seçtiğiniz dağıtım firmasına onaylatacaktır. Onayı alan yetkili firma gerekli iç tesisatı kuracaktır. Ardından da gaz kullanım anlaşması yaptırarak iç tesisatın gaz dağıtım sistemine bağlanması gerekmektedir. Bunun için de dağıtım firmasından gaz açma randevusu almanız gerekiyor.

Peki, kullanım anlaşması yapılırken hangi belgeler gerekli?

Anlaşma sonucunda doğalgazınızı konuta bağlatacaksanız ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseniz gereken belgeler;

  • Nüfus cüzdanı
  • Tesisat numarası
  • Ev sahibiyseniz tapu belgesi ya da kiracıysanız kira kontratının fotokopisi
  • TC kimlik numaranızın bulunduğu resmi kimlik beyanı

Yabancı uyruklu bir vatandaşsanız ve ev sahibi iseniz gereken belgeler;

  • Pasaport
  • Tapunun fotokopisi
  • İkametgâh belgesi – teskere (Emniyet müdürlüğü yabancılar şubesinden alınacak)

Kiracı iseniz gereken belgeler;

  • Pasaport
  • Kira kontratı
  • İkametgâh belgesi – teskere (Emniyet müdürlüğü yabancılar şubesinden alınacak)

Doğalgaz konut dışında bir yere bağlanacaksa bu belgelere ek olarak bir de aşağıdaki belgelerin toparlanması gerekmektedir.

  • Vergi levhasının fotokopisi veya vergi levhasının internet çıktısı
  • Türkiye Ticaret Sicili gazetesinin ilgili sayfasının fotokopisi
  • İmza sirküleri ve yetki belgesinin fotokopisi
  • Kaşe

Güvence ücreti nedir?

Güvence ücreti ilk abonelik yapılırken sizden alınan ücrettir. Bu ücret sizden bir kere talep edilir ve geri ödenmez. Ücret içerisinde sayaç ve sayacın bağlantı maliyeti bulunur. Ücretlendirme için Bağımsız Bölüm Sayısı (BBS) denilen bir birim kullanılır ve her 200 m2’lik alan için bir BBS alınır. Daha sonra gelen her 100 m2 alan için bir BBS daha alınır.

Konutum için nasıl abonelik başvurusu yapabilirim, neler gereklidir?

Konutunuz için bireysel başvuru yapacaksanız, tapu sahibinin nüfus cüzdanı ve fotokopisi gerekmektedir. Yabancı uyruklu iseniz pasaportunuz, geçici barınma kartınız ya da mavi kartınız gerekmektedir. Abone bağlantı işlemi bilgi beyan formu gerekmektedir. Bu formu işlem sırasında dağıtım şirketi size verecek ve dolduracaksınız. Eğer tapu sahibi dışında biri yapacaksa işlemi noter onaylı vekaletname gerekmektedir.

Merkezi Sistem için başvuru yapacaksanız eğer, bireysel başvuru evraklarına ek olarak, daire sahipleri tarafından sözleşmeyi yapacak kişiye yetki verildiğine dair noter onaylı karar defteri, karar defterinin fotokopisi gerekmektedir. Eğer sekiz daire üzerinde ise doğalgaz bağlantısı yapılacak yerin, karar defterine yazılan kararlar; sekiz daire altında ise daire sahiplerinin imzaladığı dilekçe ve bina yönetimine ait vergi numarası gerekmektedir.

İş yerim için nasıl abonelik başvurusu yapabilirim?

İş yeriniz için abonelik başvurusu yaparken tapu sahibinin nüfus cüzdanı ve nüfus cüzdanının fotokopisi gerekmektedir. Eğer yabancı uyrukulu biriyseniz pasaportunuz, mavi kartınız ya da geçici barınma kartınız gerekmektedir. Başvuru sırasında dağıtım şirketi tarafından verilecek olan “Abone Bağlantı Bilgi Beyan Formu”nu doldurmanız gerekiyor. İmza sirküleri ve yetki belgeniz ayrıca ticari sicil gazetesi veya ticari sicil belgesi de gerekli olan belgelerdendir.

İşlemleri başkası adına yapacaksanız noter onaylı vekaletnamenin fotokopisi de gerekmektedir.

Aboneliğimi nasıl iptal edebilirim?

Taşınıyorsunuz ya da başka bir sebepten doğalgaz anlaşmasını fesih etmek istiyorsanız, her zaman olduğu gibi bunda da unutmamanız gereken iki evrak bulunmakta.

  • Sözleşmesi feshedilecek yerin tüketim noktası numarası
  • Fesih yapacak kişinin TC Kimlik Numarasının bulunduğu resmi kimlik beyanı

Eğer sözleşme üçüncü şahıs tarafından yapılacaksa, noter onaylı vekaletnamenin fotokopisi gerekmekte.

Ayrıca yabancı uyruklu bir kişi fesih işlemini yapacaksa, pasaport fotokopisine ve beyanına ihtiyacı var. Fesih işlemlerinizi e-devlet üzerinden de yaptırabilirsiniz.


Etiketler : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , 
 Yayın tarihi :  Kategoriler : Genel
 

 

Bir yapının inşaa edilmesi için kanuni açıdan gerekli izin belgeleri alınmalıdır. Bunlardan ilk ve en önemli belge yapı ruhsatıdır. Yapı ruhsatı bir inşaatın yapımına başlanması için devlet tarafından verilen izin belgesidir. Yapı ruhsatı alınmadan inşaata başlanan yapıların yıkım kararı alınır. Bununla birlikte yapı sahibine para cezası kesilir.

Yapı Ruhsatı Başvurusu Nasıl Olur?

  • İzin belgesi alınmadan yapılan tüm inşaalar kaçak olarak nitelendirilmektedir.
  • Ruhsat alınması için gerekli olan ilk belge yapı projesidir.
  • Proje içerisinde yapı sahibi ve yapı bilgileri yer almalıdır.
  • Yapının bulunduğu konum belediyelere bağlı ise yapı ruhsatı izni belediyeden alınır.
  • Belediyeler sınırı dışında kalıyorsa valiliklerden yapı ruhsatı izni alınır.
  • Yapılan başvuruda bir eksiklik veya yanlışlık olmadığı sürece 30 gün içerisinde ruhsat yapı sahibine verilir.

Yapı Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Ruhsat dilekçesi
  • Çap sureti
  • Tapu sureti
  • İmar durumu belgesi
  • Aplikasyon krokisi
  • Mal sahibi taahhütnamesi (noterden)
  • Yola terk var ise terkli tapu sureti
  • Mimar büro tescil belgesi
  • T.U.S. taahhütnamesi
  • Sürveyan taahhütnamesi
  • Zemin etüd raporu
  • T.U.S. büro tescil belgesi
  • 5 adet elektrik projesi
  • 5 adet mimari proje
  • 5 adet betonarme projesi
  • 5 adet mekanik tesisat projesi

Yapı Ruhsatı Süresi Ne Kadardır?

  • İzni alınan yapı ruhsatının 5 yıl geçerlilik süresi vardır.
  • Yapı ruhsatının alındığı tarihten itibaren 2 yıl içerisinde inşaatın başlaması gerekmektedir. Ayrıca 5 yıl içerisinde yapının inşaatının bitmesi gerekmektedir.
  • Diğer durumda yapıda bir değişiklik söz konusu olduğunda ruhsatın yenilenmesi gerekmektedir.

Etiketler : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , 
 Yayın tarihi :  Kategoriler : Genel
 

İmar yapılacak alanın detaylı bilgilerini içeren haritaya imar planı denir. İmar durumu ise bir arsanın üzerine ne kadar ve ne amaçlı yapı inşaa edilebileceğinin bilgisini, yoğunluğunu, düzenini ve detaylı bilgileri içerir. Ayrıca, bölge halkının sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılamayı, sağlıklı ve güvenli çevre oluşturmayı, yaşam kalitesini arttırmayı hedefleyen, arazi kullanımı, koruma, kısıtlama kararları örgütlenme ve uygulama ilkesini içeren rapor ve notlardan oluşan belgedir.

İmar Planı Çeşitleri Nelerdir?

  • Mekânsal Strateji Planları
  • Çevre İmar Planları
  • Nazım İmar PlanlarI
  • Uygulama İmar Planı
  • Mevzi İmar Planı
  • Revizyon İmar Planı

Gayrimenkuller İçin Gereken İmar Planları Nelerdir?

Gayrimenkuller için gerekli olan imar planlarının başında nazım imar planı ve daha sonrasında uygulama imar planı gelmektedir.
Nazım imar planı, uygulama imar planının temelidir. Nazım imar planı yapılmadan uygulama imar planı hayata geçirilemez. İki plan iç içe geçmiş bir bütündür.

Nazım İmar Planı Nedir?

Nazım imar planı, arazinin kullanım biçimlerini, ayrımlarını, yerleşim alanlarının gelişme yönlerini, büyüklüklerini ilkeleri ile belirten plandır.
Bölgede gelecekteki nüfus yoğunluklarını, bölge tiplerini, ulaşım sistemlerini ile problemlerin çözümü gibi durumları gösteren ve uygulama imar planının hazırlanmasına yardımcı olmak için düzenlenen detaylı bilgilerin bulunduğu rapordur.

Nazım İmar Planı Yapım Süreci Nasıl Olur?

  • 1. Plan yapılacak alanın belirlenmesi
  • 2. Plan verilerinin toplanması
  • 3. Analiz ve sentez çalışması
  • 4. Plan kararlarının belirlenmesi
  • 5. Planın çizilmesi ve raporun hazırlanması
  • 6. Mecliste görüşülüp onaylanması
      a) Plan, meclise resmi yazı ile gönderilir.
      b) Mecliste onaylanır.
      c) Onaylanan yazı planı ilgili birime gönderilir.
      d) İlgili birim planda gerekli düzenlemeleri yapar ve yedi takım çoğaltarak başkana onaylatılır.
      e) Dağıtım yapılır.
      f) Plan, harita müdürlüğü tarafında askıya alınır.
      g) Askı süresince yapılan itirazlar değerlendirilir.
      h) Değerlendirilmeler meclise iletilir.
      i) Meclisin vereceği kararla gerekli işlemler yapılır.
      j) Tüm aşamalardan sonra nazım imar planı onaylanır ve uygulama imar planı hazırlanmasına geçilir.

Uygulama İmar Planı Nedir?

Uygulama imar planı, haritalar üzerinde kadastral durumu işlenmiş, nazım imar planı esaslarına göre hazırlanan ve bölgelerin yapı düzenini, yoğunluğunu ve uygulama esaslarını detaylı bir şekilde gösteren plana denir. Uygulama imar planı tek aşama veya etaplar halinde gerçekleştirilebilir.

Uygulama İmar Planının Özellikleri Nelerdir?

Uygulama imar planının bazı özellikleri;

Yapılaşma şartlarına uygun konut yüksekliğini, kat alanları kat sayısını, emsal ve yapı yaklaşma mesafeleri belirlenir.
Engelliler, yaşlılar, çocuklar gibi kamusal alanlarda zorluk çekenlerin yaşamlarını kolaylaştıracak özelliklere sahiptir.

Uygulama İmar Planı Hangi Kurum Tarafından Hazırlanır?

Uygulama imar planı veya nazım imar planı olması fark etmeksizin bu planlar ilgili belediyeler tarafından hazırlanmaktadır.

 

EROL ÇELİK

Lüks Konut Danışmanı – Mimar -Kentsel dönüşüm uzmanı


Etiketler : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , 

Kentsel Dönüşüm Projelerinden Sıfır Konut Alanlara Tapu Harcı Muafiyeti ve Para İadesi Hakkı Müjdesi!

Sıfır konut alan pek çok ev sahibi kanuni hakkını bilmediği için ne yazık ki boş yere tapu harcı ödüyor. Kentsel dönüşüm projelerinden ev alan kişilere tapu harcı muafiyeti tanınırken bu hakkına rağmen harç ödeyenlere tapu harcı iadesi yapılıyor.

Kentsel Dönüşüm Projelerinden Sıfır Konut Alanlara Tapu Harcı Muafiyeti ve Para İadesi Hakkı Müjdesi!

2018 yılında yapılan yasal düzenlemeye rağmen pek çok kişi ne yazık ki yapılan bu düzenlemeden habersiz olduğu için gereksiz yere tapu harcı ödemesi yapıyor.  KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNE TAPU HARCI MUAFİYETİ GETİRİLDİ!

Hatırlanacağı üzere Resmi Gazete’de yayımlanan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’un 7’inci maddesindeki değişiklik ile tapu harcı muafiyeti getirilmişti. Aynı hakkın gecekondu kanunu kapsamında da sağlanması talep edilirken mevcut koşullarda bu gecekondu dönüşümü yapan müteahhitlere haksız rekabet oluşmasına neden olduğu hakkında eleştirilmişti.

SIFIR EV ALANLAR DİKKAT! TAPU HARCI ÖDEMEYECEKSİNİZ

“Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikte dava açılmasına gerek kalmaksızın birtakım muafiyetler açıkça belirtildi.

Yeni düzenlemeyle riskli yapı veya riskli alan şerhi konulan taşınmazlar için bu şerh tarihinden sonraki ilk satışlarda, tapu alım satım harcını ödemeyecek” diyerek söz konusu kanun hakkında hatırlatma da bulundu.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’un 7’inci maddesindeki yapılan değişiklik sonrasında her türlü tapu harcı, noter harcı, belediyelerce alınan ücret ve harçlar, veraset ve intikal vergisi, damga vergisi, kullanılacak kredilerden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi için muafiyet hakkı verilmişti.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM TAPU HARCI İADESİ NASIL GERİ ALINIR?

Tapu harcı muafiyeti hakkı olmasına rağmen ödeme yapanlar ise ödeme yapmış oldukları idareye müracaatta bulunarak haksız ödemenin tahsilini isteyecek.  Kurum ödemeyi yapmazsa mahkeme yoluna giderek tapu harcı iadesi davası açılacak. Ancak verilen çok sayıda emsal karar olduğu için başvurudan sonra para iadesi idareler tarafından yapılıyor.

 


Etiketler : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , 
 Yayın tarihi :  Kategoriler : Genel
 

İkinci El Konut Satışları İçin Ekspertiz Zorunluluğu Var Mı,

Hangi Konutlarda Ev Alırken Eksper Raporu Zorunlu Mu?

Düşen faiz oranları ile beraber uzun süredir beklemede olan vatandaşlar yeniden alıma yöneldi. Peki, tapu harcı 2020 rakamları ne kadar, ev alırken tapu harcı kaç lira, ikinci el konut alırken ekspertiz zorunlu mu, hangi durumlarda ekspertiz raporu istenir?

Konut kredisi kullanarak ev satın almak isteyen kişilerin aşina oldukları ekspertiz işlemi konutun gerçek değerinin belirlenmesi için uygulanan bir değerleme yöntemidir.

İKİNCİ EL KONUTLARDA EKSPERTİZ ZORUNLULUĞU VAR MI?

Şu anda ülkemizde sadece yabancılara konut satışı için yapılan işlemlerde ekspertiz zorunluluğu bulunmakta olup bunun haricinde uygulanan bir zorunluluk bulunmamaktadır.

2019 yılında yapılan yasal düzenleme ile düşük tapu harcı ve emlak vergisi ödemek için yapılan tapuda düşük beyan ve vergi zararının engellemek için tüm konut satışlarına ekspertiz zorunluluğu getireleceği iddia edilmişti.  Ancak daha sonra kamuoyunda oluşan yoğun baskı nedeni ile söz konusu yasal düzenleme rafa kaldırılmış ve iptal edilmiş böyleliklede 2020 yılında ikinci el konut satışında ekspertiz zorunluluğu ortadan kaldırılmış oldu. Şu anda sadece yabancıya konut satışında zorunlu eksper uygulaması bulunmaktadır.

KONUT KREDİSİ ÇEKERKEN EKSPERTİZ ZORUNLU MU?

Evet, konut kredisi kullanırken ekspertiz yaptırılması zorunlu olup, kişiye kredi onayı verilmese de bu ücretin tahsili zorunlu olup iadesi mümkün değildir.

 


Etiketler : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , 
 Yayın tarihi :  Kategoriler : Genel
 

2020 Resmi Kira Zam Oranı İle Ocak ve Şubat Ayı Kira Artışı Hesaplama

TÜİK tarafından açıklanan TEFE TÜFE enflasyon rakamları ile ev sahipleri tarafından uygulanabilecek en fazla resmi kira artışı rakamı da belirlenmiş oldu. Ocak ve Şubat ayında resmi kira artışı ile kira zammı hesaplama örnekleri haberimizde…

TÜİK TEFE TÜFE rakamları ile beraber ev sahipleri tarafından kiracılara uygulanacak olan tavan kira artış rakamları da belirlenmiş oldu.

OCAK 2020 RESMİ KİRA ZAM ORANI  Konut Kirası: 1.000 Lira  TÜİK TEFE TÜFE Aralık 2019 Kira Artış Oranı: % 15.18 Kira Zammı Tutarı: 151,80 TL

OCAK 2020 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.151,80 Lira

OCAK KİRA ARTIŞ ORANI 2020 iLE KİRA ARTIŞI HESAPLAMA ÖRNEKLERİ   500 TL Kirası Olanlar İçin Ocak Ayı Kira Zammı 75,90 Lira 750 TL Kirası Olanlar İçin Ocak Ayı Kira Zammı 113,85 Lira 1.000 TL Kirası Olanlar İçin Ocak Ayı Kira Zammı 151,80 Lira 1.100 TL Kirası Olanlar emlak365.com İçin Ocak Ayı Kira Zammı 166,98 Lira 1.250 TL Kirası Olanlar İçin Ocak Ayı Kira Zammı 189,75 Lira 1.500 TL Kirası Olanlar İçin Ocak Ayı Kira Zammı 227,70 Lira 1.700 TLKirası Olanlar İçin Ocak Ayı Kira Zammı 258,06 Lira 1.750 TL Kirası Olanlar İçin Ocak Ayı Kira Zammı 265,65 Lira 2.000 TL Kirası Olanlar İçin Ocak  Ayı Kira Zammı 303,60 Lira

ŞUBAT 2020 RESMİ KİRA ZAM ORANI 

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Ocak ayında resmi kira artış oranı yüzde 14.52 oldu.  Hatırlanacağı üzere hükümet tarafından yapılan değişiklik ile beraber resmi kira zam oranı 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlanmış ve kiracılar enflasyona karşı koruma altına alınmış oldu. Buna göre TÜİK Ocak 2020 enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık enflasyon ortalaması yüzde 14,52 rakamı resmi kira zam oranı olarak kira artışı hesaplamasında kullanılacak.

EROL ÇELİK

Lüks Konut Danışmanı – Mimar-Kentsel Dönüşüm Uzmanı

 


Etiketler : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , 
Sayfa 1 / 11